“Presidium Pompei“ në Dardani

E kemi fjalën për qytetin e Aleksincit që sot fatkeqësisht është në Serbi. Jo fort larg nesh , jo fort larg  Prishtinës por është në Serbi . E pse në  Serbi kur edhe aty flitej më shumë shqip se çdo gjuhë tjetër ,përgjigjen e gjejmë në pushtimin  450 vjeçar  otoman ...

Koptët e Egjyptit dhe shqiptarët

Në gjuhën e tyre Kopte, e cila është shkalla e fundit e gjuhës Egjyptiane , Koptët i thonë vetes : rem en kēme , rem en khēmi ose (edhe) rem en khēmi e që do të thotë “populli i Egjyptit” ose “Egjyptasit“. Para se të shkojmë më tutje të shtojmë që arabët nuk janë...

Perëndesha etruske – Uni

Sipas asaj që sot shkruhet , Etruskët e kishin civilizimin më misterioz në Itali e kjo nga se ende po zbulohen fakte e sidomos të sistemit të besimit të tyre . Zbulimi i ri i një projekti gati 25 vjeçar në Toscana të Italisë nxori në dritë një tabletë të vjetër 2500...

Serbët, Edikti i Milanos dhe Këshilli i Nikeas

Ajo që më shtyri në kompletimin e këtij shkrimi ,duke u thirrur në referenca të sigurta është që serbëve t`iu bëhet e ditur se kishin ardhur këndej pari nja 3-400 vjet pasi që krishtërimi ishte legalizuar nga ilirët ( shqiptarët ). Serbëve (sllavëve ) të ardhur pas...

Lisejenët (Lukaasit): Etruskët e Lindjes

Shkrimet hitite të gjetura shumë vonë i përmendin Lisejenët diku në shek . e 15-të prKr si populli i quajtur Lukka , me një homogjenitet etnik por pa shtet të vetin .Në shekullin 13-të prKr. i gjejmë në rangjet hitite kundër faraonit Ramzesi i II , beteja e Kadeshit...

Perandoria Lydiane në Azinë e vogël

Sa sipërfaqësisht e njohim historinë . E pa besueshme . E vërtetë që e ardhmja e siguron jetën dhe mbi jetesën por sa do pak duhet që edhe ne t`i përkushtohemi të kaluarës sonë. Prapë po e përsërisë ajo na është mohuar , përvetësuar dhe larguar nga mendja dhe shkrimi...

Serbët, Drenicën e shohin ndryshe

Historia e Drenicës duhet shikuar thjeshtë dhe pa pezëm ,lirshëm e syhapur , të vetëdijshëm dhe jo të mashtruar , këmbëngulës e jo të luhatur . Nëse ne mendojmë ta mbrojmë identitetin tonë me osmanizëm e me kosovarizëm , ne vetëm ia rëndojmë t`ardhmen vetit dhe e...

Kosova e jonë hallemadhe, Shqipëria gjithashtu!

Sa të kotë që jemi, sa të papërmbajtur që jemi, sa të vegjël kalamaj që jemi. Ore kur do të përfundojnë këto debate pa kurrë far rezultati se cila cilës i ka ndihmuar më shumë? Kosova Shqipërisë apo Shqipëria Kosovës ? Një oh!!! i madh nga zemra e plasur ! "Pa...