Month: August 2016

Zoti Muzafer Korkuti ,po me pellazget ç`pate ?

“ Në këto 10-15 vitet e fundit, në vendin tonë janë botuar mbi 20 libra, me rreth 6000 faqe nga autorë shqiptarë, të cilët kanë si objekt çështjen e origjinës së tejlashtë të banorëve të trojeve tona, e njohur tradicionalisht si çështja pellazgjike. Kthimi në vëmendje i problemit pellazgjik, nga disa prej intelektualëve e studiuesve të pasionuar pas lashtësisë së popullit tonë, pas viteve ‘90 të shekullit XX, erdhi si rezultat i ndryshimeve demokratike në të gjitha fushat e jetës ekonomike e shoqërore dhe i mundësive të reja për të shprehur lirisht, si pasojë e mundësive më të mëdha...

Read More

Si të spjegojmë që islami nuk është Turqia ?

Ne jemi populli më i vuajtur i Europës; neve na ka shpëtuar vetëm një fat i madh të cilit nuk ia di emrin. Që ta ruajmë kujtesën dhe falënderimin për atë që jemi  dhe ekzistojmë edhe sot duhet  t`i tregojmë botës se kush ishim  dhe kush ishin ata që na katandisen në këtë gjendje. Fatkeqësia e jonë më e madhe është që jemi një popull me tri fe ; por edhe kështu si jemi duhet të pajtohemi , të jetojmë dhe të projektojmë ardhmërinë tonë. Është fatkeqësi e madhe se tek popujt ende të pa civilizuar  njerëzit mundohen të...

Read More

Observatori Megalit Pellazgo -Ilir afër Kumanovës

…Vendi i pestë i botës  ku kishte observator ,prej nga vërehej qielli dhe lëvizja e yjeve dhe e Diellit ,edhe sot e kësaj dite banohet nga shqiptarët dhe është në bjeshkët e Kumanovës . Quhet Kokino.( Më vjen keq që unë nuk e di se si ajo bjeshkë quhet shqip -ndoshta Koka? Sa më shumë po kalon koha ; sa ma shumë po i  afrohemi një errësimi të madh kombëtar aq më shumë po e shoh  se pse i gjithë ky mohim i vetvetes .  Mos groponi se nuk duhet, mos i preni thonjtë natën se nuk duhet ,...

Read More

Serbëve iu çjerrim maskën – Patrikana e Pejes është shqiptare

E dini që me 13 korrik 2003, Patrikana e Pejës është vënë nga UNESCO-ja në listën e pasurive të mbrojtura botërore., si trashëgimi historike serbe ? The precise date of the foundation of the Patriarchate is unknown.Pra data e vëetetë e ndërtimit të këtij monumenti të lashtë shqiptar historik është i pa njohur . Se kisha ishte shqiptare nuk ka dyshim . Ishte shqiptare bile deri vonë deri në kohen turke të Mehmet Pashë Sikoloviqit-(MEHMED PASA SOKOLOVIC, OBNOVITELJ PECKE PATRIJARSIJE – rindertuesi i i patrikanes së Pejes . Ishte shqiptare deri vonë në ditet tona , deri sa turku...

Read More

Sa te vjetër janë serbët në Ballkan? – Shajkaqa !

Mbreti i serbëve Milan Obrenoviq dëshironte që shajkaqa e po sa ardhur në Serbi ,të zëvendëson Fesin turk. Kështu që me urdhër shtetëror dhe rregulloret zyrtare u vendos që si pjesë e e obligueshme e uniformës së kufitarëve të Serbisë së kohës (1870) të futet edhe : „šajkaška kapa“, ( kapuçi shajkash ). Por , më tutje ky kapuç shajkash kaloi edhe në uniformat e ushtrisë së rregullt të Serbisë. Rregullat e ushtrisë serbe u vendosën nga ministri ushtarak i Serbisë me 6 Tetor 1877, në të cilat qëndron se ushtarët popullor , marrin nga shteti ,përveç tjerash edhe-—...

Read More

KELMENDASIT NË KROACI OSE SHPËRNGULJA E DYTË ‘SERBE’ E VITIT 1739!

“Në kohën e luftës Turko-Austriake edhe Kelmendasit sikur shqiptarët e tjerë nuk ndejtën anash. Të udhëhequr nga Kryeipeshkvi i Shkupit Mikel Suma u ngritën në kryengritje dhe luftuan në anën e Kaizerit të Austrisë kundër turqëve të urrejtur. Në luftë morrën pjesë të barabartë kelmendasit e Rugovës së Pejës dhe ata të Peshterit të Novi Pazarit”. – (Frrok Zefi “260 vjet nga ardhja e shqiptarëve kelmendas në këto anë 1737-1997). Shpërngulja e dytë serbe (Druga seoba srba) ishte një trillim serb, për të mashtruar botën e edhe neve; sepse ikja e shqiptarëve në ikjen e dytë shqiptare drejt Sremit,...

Read More