Month: October 2016

Serbët, Edikti i Milanos dhe Këshilli i Nikeas

Ajo që më shtyri në kompletimin e këtij shkrimi ,duke u thirrur në referenca të sigurta është që serbëve t`iu bëhet e ditur se kishin ardhur këndej pari nja 3-400 vjet pasi që krishtërimi ishte legalizuar nga ilirët ( shqiptarët ). Serbëve (sllavëve ) të ardhur pas shekullit 6-7-të iu ësht dashur edhe nja 300 vjet t`i kalojnë si shërbëtor këndej pari mu ne tokat ilire dhe pasta të fillojnë krishtërimin e tyre . Sjellja e tyre prej patroni të krishterimit në Ballkan është shumë e pa bazë , sepse ata e morën fenë e krishterë shumë e shumë...

Read More

Lisejenët (Lukaasit): Etruskët e Lindjes

Shkrimet hitite të gjetura shumë vonë i përmendin Lisejenët diku në shek . e 15-të prKr si populli i quajtur Lukka , me një homogjenitet etnik por pa shtet të vetin .Në shekullin 13-të prKr. i gjejmë në rangjet hitite kundër faraonit Ramzesi i II , beteja e Kadeshit (1290-1275 pr.Kr ). Pra Lukaasit që në kohën e Bronzit jetonin në të njëjtin territor si Liesejenët. Me keqardhje ,se sa pak studime kemi për këta pasardhës pellazgjik që jetonin në jugun e Anadollit të sotëm. Referencat kryesore janë grekët të cilët çdo gjë dhe fakt e kanë të manipuluar...

Read More

Serbët në historinë 8 000 vjeçare dhe Prof. Dr. Hasan Kaleshi!

Shpërndarja e serbëve nga India , disa mijëra vjetë më herët Miq të nderuar , desha të iu rikujtoj se sa mirënjohës qe jemi për atë që kemi përjetuar në 600 vjetët e kaluara dhe se pasojat e atij 600 vjeçari vështirë se do të shlyhen . I era dy krahasime ,se si spjegohet historia e jonë e ngulfatur nga ne shqiptarët dhe se si e spjegojnë serbët historinë e tyre. Një territor si Kosova , duhet ta këtë të shkruar të kaluarën e saj , Sipas disave , me qenë se ne paskam ardhur këndej pari pas shek...

Read More

Vërtetë jemi të varfër por jo edhe aq sa të shesim Valbonën!

Lugina e Valbones duke filluar qe nga Gryka e Shtrenjtit dhe deri tek Kollata dhe (maja e thate) Rrethi i bardhe. Foto: Enriketa Halilaj  “Parqet kombëtare janë deklaruar të mbrojtura për të ruajtur zonat e tyre kulturore dhe proceset ekologjike; fakti që Valbona është caktuar në një prej kategorive më të larta të mbrojtjes (niveli i mbrojtjes II në Bashkimin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës), tregon se sa i rëndësishëm është ky ekosistem”- Petra Remeta menaxhere programi e ujit të ëmbël pranë WWF Adria. Të pasurohesh në kurriz të trashëgimisë natyrore që zoti na e ka falë është krim....

Read More

Perandoria Lydiane në Azinë e vogël

Sa sipërfaqësisht e njohim historinë . E pa besueshme . E vërtetë që e ardhmja e siguron jetën dhe mbi jetesën por sa do pak duhet që edhe ne t`i përkushtohemi të kaluarës sonë. Prapë po e përsërisë ajo na është mohuar , përvetësuar dhe larguar nga mendja dhe shkrimi i saj. E patët rastin në dy-tri shkrimet e fundit të shihni se si luftohet për ta pasuar të kaluarën e mirë , heroike , të bujshme në mënyrë qe brezat e rinj ta kenë një krenari kombëtare ( rasti me serbët). Në këto kohë të fërfëllizave të rrezikshme...

Read More

Serbët, Drenicën e shohin ndryshe

Historia e Drenicës duhet shikuar thjeshtë dhe pa pezëm ,lirshëm e syhapur , të vetëdijshëm dhe jo të mashtruar , këmbëngulës e jo të luhatur . Nëse ne mendojmë ta mbrojmë identitetin tonë me osmanizëm e me kosovarizëm , ne vetëm ia rëndojmë t`ardhmen vetit dhe e humbasim të kaluarën tonë në prehrin e serbit dhe historiografisë së tyre gllabëruese. Unë nuk dua që të jemi ushqim , mish dhe ujë për një spekulim qindra vjeçar të serbëve. Është e rëndë kur e mendon se sa libra e studime janë të bërë vetëm në njëqind vjetët e fundit për...

Read More