Duke lundruar nëpër historinë e lashtë të  Azisë së Vogël , aty ku pellazgët e lashtë  u trashëguan nga Hititet e vonë nga Frigjet , Lidiasit  u ndala tek  koha e Aleksandërit të Madh  , i cili nuk kishte me qenë strategu i madh i historisë i cili nuk do të kishte kaluar nëpër këto territore.
Por , për ta pasur Azinë e vogël në atij iu deshtë që ti mund Persët e asaj koha që e kishin okupuar atë vend . Fitorja  mbi  Perset (334-333 paraKr.) ia hapi rrugën e pushtimeve te tija deri në Penxhab.
Aleksandri kishte lindur në kryeqytetin e Maqedonisë në Korrik 356 paraKr., nga prindërit Filipi i dytë dhe Olimbia. Aleksandri u edukua nga Aristoteli . Pas vdekjes  së t` atit me 336 BC ai e mori në duar tërë Mbretërinë e Maqedonisë dhe vazhdoi karriera e tij prej luftaraku dhe pushtuesi në botën e atëhershme.
Ku jem tek Frigjet , në qytetin Gordi ndodhej një qerre e madhe e brenda një nyje e bërë nga  Mbreti frgas Midai ( 718-695 ).  Sipas traditës së asaj kohe frigase , ai që e donte Azinë e vogël duhej patjetër të zgjidhte nyjën e Gordit.
Ishte e pa mundur , ishte tepër e koklavitur. Por Leka me mençurinë e tij e gjeti zgjidhjen : e preu me shpatën e tij , Viti 333 paraKr.
Aleksandri i Madh vdiq nga ethet , në Qershor të vitit 323 BC.

gordion-alexander cutting the knot picture
Kur jemi tek historia ,më duhet te them diçka më shumë se vet tema e trajtuar . Ne shqiptarët duhet të jemi të kujdesshëm  ndaj furtunave kundër historisë sonë. Bashkëpunimi i tyre për të zezën tonë !
Alexandri duke e prerë Nujen e Gordit, vaj , Jean-Simon Berthèlemy

Alexander Cutting the Gordian Knot, oil on canvas by Jean-Simon Berthèlemy.
Alexandri duke e prerë Nujen e Gordit, vaj , Jean-Simon Berthèlemy.

E keni vrarë ndonjë herë mendjen se pse:

– serbët me ngulm mundohen ta paraqesin veten para botës si pasardhës të pellazgëve , etruskëve, ilirëve e neve të na klasifikojnë si ilir të rrejshëm , si albanë të ardhur vetëm rreth shekullit të 10-të nga Kaukazi ?

– serbët kurrë nuk i thonë vetes se janë më të vjetër se grekët ( nuk e kanë nga miqësia me ata por është rrjedhë e të vërtetës historike , sepse i njofin spekulimet e grekëve )

– se turqit dhe shqiptarët besnik të tyre na paraqesin të ardhur këndej pari pas Betejes së Kosovës ?

( ju kujtohen ligjëratat  e 5 viteve të kaluara? )

alexanders-campaign

Përgjigja është e thjeshtë; me turqizimin tonë të përgjithshëm atëherë historia do të shkruhej ndryshe për ne. … dhe kështu me kalimin e viteve sllavët do të fitoni të drejtën e Adriatikut dhe Mesdheut .
E ne ? Zoti dhe ata e dinë vazhdimin e planeve të tyre . Kujdes pra nga kurthet e tyre !
Por  nuk janë vetëm serbët , turqit dhe grekët por edhe :” Ketu do ti jepja te drejte z.Maksim Zotaj, per mundësinë e ekzistencës se nje komploti kundër populli me te vjetër ne bote (qe ka arritur te mbijetoj si e tille dhe ti ruaj karakteristikat e eksraktit fillestar ne gjuhe, kulture dhe race), pasi qe pikërisht kultura pellazgjike, me sakte sinkronizimi i mitologjisë se saj (me ndihmën e shkrimtareve antik), me fete e sotme monoteiste (qe ane produkt i asaj mitologjie), do ta trondite te gjithë rendin botërore, sepse do te dalin ne pah te gjitha komplotet fetare, politike, racore… qe janë bërë këto 2.000 vitet e fundit. Prandaj, nuk duan qe ky epitet ti ngelet një populli (tani me) te vogël  siç janë shqiptaret, por do ta modifikojnë edhe këtë ndrim te rendit botërore, si nje lëvizje  ndërkombëtare. Ne këtë modifikim apo proces, rol te rendesishem kane projektet per ç’kombtarizim te shqiptareve ose thene me ndryshe, per te relativizuar (zbutur) aq sa është e mundur “monopolin” e popullit, gjuhes dhe kulturës me te vjetër te mbijetuar-shqiptaret, nëpërmjet projekteve imponuese multietnike, apo integruese me nderkëmbëza e komplote (jo reale) duke shfrytëzuar vetinë e re (te krijuar paraprakisht nga izolimi dhe me pas nga “helmimi” i opinionit publik nëpërmjet  medieve) te inferioritetit te shqiptareve, ne mënyre qe ky popull, kjo gjuhë, dhe kjo kulture, sa me shumë të  relativizohet, integrohet(në sens shkrirje-te një anshme) dhe shpërndahet . B.Bajrami “”
Pra kujdes, kur flasim , komentojmë dhe shahemi . Kujdes se jemi të përcjellur deri në imtësi për sjelljet tona ndaj vetvetes dhe historisë sonë. Të kotë e kemi , nëse i përkasim një populli “cukël”
( paçavure )ardhmëria  nuk do të na jep vendin që e meritojmë në mesin e popujve të civilizuar.

Referencat:

http://www.ancient.eu/Sea_Peoples/
http://www.fahri-xharra.eu/histori/biblioteka-e-gjalle-shqiptare-besir-bajrami/
https://www.britannica.com/place/ancient-Greece/The-4th-century#ref298258