Author: Fahri Xharra

Mbreti Agron në Tiranë, e Mbretëresha Teutë në Prishtinë!

Mbreti Agron në Tiranë, e Mbretëresha Teutë në Prishtinë. (Të ndezim një qiri për Historinë tonë . T`a  ndricojmë atë. – Jani Tane. )   Historia njerëzore në Shqipëri, fillon në periudhën paleolitike, afërsisht nga 100,000 në 10,000 p.e.s. Mjetet e punës të gjetura bashkë me ato të detit Jon, tregojnë se një qytetërimi i lashtë ka ekzistuar pranë Tiranës, në këmbët e malit të Dajtit. Në kohë më të vona, rreth 5000 p.e.s, një vendbanim në zonën bregdetare jugore, ka lënë mbetje kasollesh, enë prej argjile dhe mjete pune. Qytetërimi i njohur si Vendbanimi i Cakranit ka lënë gjithashtu vazo të zbukuruara me motive të pikturuara me qenie njerëzore. Këta njerëz ishin ilirët e lashtë, një grup i lirë fisesh të Mesdheut, të cilët janë paraardhësit të popujve të Romës dhe Greqisë klasike. (Marylee Knowlton: Shqiptarët pasardhës të ilirëve të lashtë) Kurse  këtë studim në vazhdën e studimeve për ne dhe paraardhësit tonë ilirët  nga Manja Raduloviç (1936-),  Kryetare e Keshillit Muzikor te ASHA Malit të Zi, si dhe anëtare e Amzës së Malit të Zi , e cila në librin e saj ”Instrumentet Muzikore Ilire” shkruan: “Fiset Ilire, në hapësirën e sotme të Malit të Zi – Labeatet, Dokleatet, Enhelejt, Ardejt, Autariatet  se bashku me fiset tjera Dalmate në veri dhe të  ato të Shqipërisë në Jug, ia arrijnë që në fund të shek.V (pr.k ) të...

Read More

“Presidium Pompei“ në Dardani

E kemi fjalën për qytetin e Aleksincit që sot fatkeqësisht është në Serbi. Jo fort larg nesh , jo fort larg  Prishtinës por është në Serbi . E pse në  Serbi kur edhe aty flitej më shumë shqip se çdo gjuhë tjetër ,përgjigjen e gjejmë në pushtimin  450 vjeçar  otoman  dhe pastaj edhe  Konferencën e Berlinit 1878 dhe vendimet e saja ,kur otomanët   i ndihmonin rusëve për ndarjen e tokave tona. Nejse , kjo është e kaluar ; neve na mbetet vetëm të shkruajmë historinë e së kaluarës , në mënyrë që kanceri  turko- serb mos te na e...

Read More

Koptët e Egjyptit dhe shqiptarët

Në gjuhën e tyre Kopte, e cila është shkalla e fundit e gjuhës Egjyptiane , Koptët i thonë vetes : rem en kēme , rem en khēmi ose (edhe) rem en khēmi e që do të thotë “populli i Egjyptit” ose “Egjyptasit“. Para se të shkojmë më tutje të shtojmë që arabët nuk janë vendor por të ardhur si musliman pas shek të 6-të. Pse çdo gjë e gjetur në literature duhet të shpjegohet nëpërmjet greqishtes ? Një pyetje jo qëllim keqe por që e do shpjegimin. Pra shumica e të krishterëve në Egjipt në “mënyrë indirekte “ ka...

Read More

Perëndesha etruske – Uni

Sipas asaj që sot shkruhet , Etruskët e kishin civilizimin më misterioz në Itali e kjo nga se ende po zbulohen fakte e sidomos të sistemit të besimit të tyre . Zbulimi i ri i një projekti gati 25 vjeçar në Toscana të Italisë nxori në dritë një tabletë të vjetër 2500 vjeçare me disa shkrime nga një gjuhë e humbu***(Gjuha etruske vërtetë është e humbur , por lehtë e lexueshme me gjuhen e sotme shqipe. Lexoni studimet e Zonjës Nermine Vlora -Falaschi , fxh ) ) Sipas arkeologëve , besohet se është fjala për Përndeshën etruske të Pleshmërisë...

Read More

Serbët, Edikti i Milanos dhe Këshilli i Nikeas

Ajo që më shtyri në kompletimin e këtij shkrimi ,duke u thirrur në referenca të sigurta është që serbëve t`iu bëhet e ditur se kishin ardhur këndej pari nja 3-400 vjet pasi që krishtërimi ishte legalizuar nga ilirët ( shqiptarët ). Serbëve (sllavëve ) të ardhur pas shekullit 6-7-të iu ësht dashur edhe nja 300 vjet t`i kalojnë si shërbëtor këndej pari mu ne tokat ilire dhe pasta të fillojnë krishtërimin e tyre . Sjellja e tyre prej patroni të krishterimit në Ballkan është shumë e pa bazë , sepse ata e morën fenë e krishterë shumë e shumë...

Read More

Lisejenët (Lukaasit): Etruskët e Lindjes

Shkrimet hitite të gjetura shumë vonë i përmendin Lisejenët diku në shek . e 15-të prKr si populli i quajtur Lukka , me një homogjenitet etnik por pa shtet të vetin .Në shekullin 13-të prKr. i gjejmë në rangjet hitite kundër faraonit Ramzesi i II , beteja e Kadeshit (1290-1275 pr.Kr ). Pra Lukaasit që në kohën e Bronzit jetonin në të njëjtin territor si Liesejenët. Me keqardhje ,se sa pak studime kemi për këta pasardhës pellazgjik që jetonin në jugun e Anadollit të sotëm. Referencat kryesore janë grekët të cilët çdo gjë dhe fakt e kanë të manipuluar...

Read More