E dini që me 13 korrik 2003, Patrikana e Pejës është vënë nga UNESCO-ja në listën e pasurive të mbrojtura botërore., si trashëgimi historike serbe ?

The precise date of the foundation of the Patriarchate is unknown.Pra data e vëetetë e ndërtimit të këtij monumenti të lashtë shqiptar historik është i pa njohur . Se kisha ishte shqiptare nuk ka dyshim . Ishte shqiptare bile deri vonë deri në kohen turke të Mehmet Pashë Sikoloviqit-(MEHMED PASA SOKOLOVIC, OBNOVITELJ PECKE PATRIJARSIJE – rindertuesi i i patrikanes së Pejes . Ishte shqiptare deri vonë në ditet tona , deri sa turku na bëri që të urrejmë vetvetën. Serbi-shtirësi , turku –bërësi, shqiptari- humbësi (Sredinom XVI veka, 1557 godine, patrijarh Makarije Sokolović obnavlja patrijaršiski presto).

Themele antike qe e dokumentojne shqiptarine

Pra në mesin e shek. XVI , 1557 patriarku Makarie Sokoloviq ( vëllau i Mehmet Pashë Sokolloviqit) . Ta kemi të qartë , se Kishat ortodokse edhe ato shqiptare si kjo e Pejes ishin të mbrojtura nga Sulltani , Ishte koha e Sulltan Selimit II , te birit te Hyremit dhe Sulejmanit të Madhërishëm.

Shqiptarët e mbanin plisin e bardhë edhe në atë kohë edhe të Sveti Saves , por edhe në kohën e Solloviqëve.

Varrimi i Shen Saves viti 1236. Po plisat pse ishin aty?

Shqiptarët e shkekullit 13- ishin edhe ortodoks ose kriptokatolik , dhe Kishat ishin të tyre – dokument i gjallë freskat e mbrendshme dhe të jashtme të Kishës . Dokument edhe më bindës shkatërrimi i tyre me qellim nga serbet për të humbur gjurmët shqiptare . (“Edhe nje informacion shtesë që shumë pak njerzë e dinë pse u lejua ngjyrosja e Manastirit te Pejes me ngjyrë te kuqe ( te mbulohen simbolet e gdhendura Shqipetare) dhe pse u lejua te ndertohet godina e gjykates ne Gjakove ( kur mendohet se aty ishin varreza te ortodoksëve Shqipetar nga Gjakova)???? Keto dy taste duhet te hulumtohen nga Arkeologet dhe historians sa me shpejt!!!

Keshtu me kesi maskarenjesh e shpirtera te shitur jo vetem qe na u zhduke nje pjese e mire historise faturen e te ciles sot po e paguajme , tentohet te zhbehet edhe ky komb qe ka mbete keshtu i ndare ne 4 fe e disa sekte!!!!! Linde pyetja te ciles veshtire ti ipet pergjigje tani kur na mungojne faktet pasi tipa si Qosja u munduan ti zhbenin tere kohes bile edhe sot !! :

 

Hyrja nga perendimi në Kishen Katolike-

Ku mbeten Shqipetaret Ortodoks te Kosoves? Ku mbeten Shqipetaret e Kishes se Manasirit te Deqanit e te Pejes? Pse nuk ngrite zerin asnjeri, Humbja e ketyre 2 kishave dmth Humbja e Kosoves !!!!!!
O Shqipetare te gjore. Skenari eshte i thjeshte , A ka xhami me te vjeter se Manastiri i Deqanit , JO , atehere sipas Qoses e ndjeksve te tijë i bie që ne të jemi ardhacak!!!! ( nga Merita Demiri )

Themeli i nje kishe te vjeter shqiptare ne mbrendine e oborrit

(Nga inf e fundit qe ju kam ndjekur,per mbulimet dhe lyerjen e qellimshme te detajeve dhe gdhendieve te shenjave historike te manastirit te Pejes,vertet duhet te protestojne historianet ,politikanet dhe ministrite e kultures dhe prokuroria per fallsifikimin e objekteve te vjetra qe tjatersojne dhe zhdukin fillesat e ndertimeve te te pareve tane…N.q.se akademiku I nderuar prof .

Patriarkana Pejes nga sateliti

Rexhep Qosja qendron indiferent perballe ketyre fakteve,ka ardhur koha “Kronos”te shprehet se cila eshte strategjia e tij per kahun e Kosoves drejt Europes apo do ta gozhdoje perfundimisht ne mentalitetet lindore te mesjetes….Kronos….( e kerkon KOHA).. nga Jani Tane).

Patrikana e Pejes, sot

Foto prej vizites time ne Patrikanen e Pejes në Nëntor të vitit 2015 shihet kjart shkatërrimi i qellimshëm i muraleve te vjetra ne muret e objektit si jasht po ashtu edhe mrenda saj dhe ishin ne panik apo te tmerruar nuk lejonion te fotografohet apo te pytet diqka rreth Patrikanes.

Afreska te demtura.

Mrenda shiheshin muret e goditura me dalta per zhdukjen e muraleve me simbole Iliro-Shqiptare,Nese kish qenè e tyne siq pretendonin ata nuk do te lejonin e vinte ne ket gjendje dhe milionat do te derdheshin per restaurimin e tyre,Sa i perket ngjyres dihet shum mir qe e kan ber per ta ndryshuar identitetin e saj Origjinal me qellim te personalizohet ne Kishë te tyre : nga  Agim Zhuti .

Gure varesh te Manastirit shqiptar te Pejes

Patrikana e Pejës ka filluar së ndërtuari edhe një mur rrethues. Si edhe më parë, kur kishte ndërtuar një mur mbi 3 metra të lartë dhe mbi 500 metra të gjatë.

Afreske nga Patrikana e Pejes me shqiptaret me plisa-

Pra shqiptar të nderuar , shkatërrimi i freskave të para , te fillimit në muret e jashtme dhe te mbrendshme të manstirit , ngjyrosja e mureve të jashtme të të gjithë objektit flet shumë.

Patrikana e Pejes, para maskimit serb.

Serbët , ardhacakët e vonëshëm duke iu falemnderuar ndarjse së kishave (1054 )i gjetën në këto anë edhe shqiptarët ortodoks. Kishte edhe katolik por edhe kripto-katolik. Faktet flasin , dokumentet edhe pse përditë e më shumë në praninë tonë zhduken , ato janë.

Themelet antike e ndonje objekti percielles te patrikanes.

Më vjen keq që asnjë prijës fetar shqiptar musliman nuk e tha që këto objekte i takojnë trashëgimisë dhe cultures së lashtë shqiptare . Nejse , e themi ne të tjerët që nuk jemi të mvarur as nga Beogradi e as nga Sytambolli. Një porosi serbëve : Kishat ortotokse të Kosovës janë shqiptare .

Fotot:Agim Zhuti